Co dělat, když vám banka nepůjčí?

Publikováno 05.03.2024

Co dělat, když vám banka nepůjčí?

Zamítnutá půjčka, ať u banky, tak i u nebankovní společnosti, je vždycky „čárou přes rozpočet“. S něčím jste počítali, něco plánovali, ale nevyjde to. Jenže: poskytovatel vždycky má důvod, proč půjčku zamítl. Nedělá to „pro potěšení“. Pojďme se podívat, co byste měli udělat, když vám banka zamítne půjčku, abyste příště uspěli.

Důvody k zamítnutí půjčky

O faktorech, podle kterých se poskytovatelé rozhodují, kdy půjčku schválí, jsme psali v článku: O tom, zda získáte půjčku, rozhodne především váš skóring. Věnovali jsme se též odpovědím na otázku: Proč poskytovatelé zamítají půjčku, a jak tomu předejít. Proto zde jen ve zkratce:

K zamítnutí půjčky vedou většinou dvě skutečnosti, resp. alespoň jedna z nich:

  • nedostatečně vysoký příjem ve vztahu k životním nákladům žadatele o úvěr a k výši požadované půjčky

  • platební historie v registrech, kde se poskytovatelé dočítají, že jste se sem tam opozdili s nějakou povinnou platbou, například za energie, nebo i se splátkou starší půjčky

  • příliš mnoho dalších závazků. Jestliže už splácíte další půjčky, mohou banky i úvěrové společnosti odmítnout zatížit vás dalšími splátkami. A to i v případě, že jste držiteli kreditní karty nebo povoleného přečerpání, ze kterých ale vůbec nečerpáte

  • rizikové chování, především v oblasti výdajů, např. gambling, stávkování.

Zamítnutí u banky? Požádejte o odůvodnění

Banky většinou nesdělují, co je vedlo k zamítnutí žádosti o úvěr. Ale můžete je o vysvětlení požádat. Pokud odmítnou (bohužel mohou), zkuste jiného poskytovatele. Nebo si nechte zaslat předschválené nabídky prostřednictvím naší služby, která vám ukáže, kde právě pro vás může být půjčka dostupná.

Každý z poskytovatelů má jinou obchodní politiku, a proces vyřizování žádostí se u nich různí. Dokonce i napříč bankami. Zamítnutí u jedné banky ještě neznamená, že se k vaší žádosti stejným způsobem postaví i všechny ostatní.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Pátrejte na vlastní pěst, hlavně v registrech

Nejčastějším důvodem k zamítnutí žádostí o bankovní úvěr jsou registry. Platí to pro žadatele s dostatečně vysokým příjmem, kteří s odmítnutím žádosti vůbec nepočítali. A jsou překvapeni, že byli odmítnuti. Většinou se v registrech skrývá nějaký nedoplatek, o kterém ani nevědí. Ale je dobře, že na něj díky vyřizování půjčky přišli!

Co s tím? Nejjednodušší cestou je požádat si o výpisy z registrů. Návod najdete tady, nijak složité to není. Jakmile zjistíte, kde je „zakopaný pes“, situaci si vyřešíte, registry vyčistíte a úspěch s novou žádostí už bude téměř zaručen.

Pozor na nevhodné výdaje

U většiny bankovních půjček se k žádosti přikládají i výpisy z účtu. A vězte, že pokud v nich banka najde nevhodné položky, do budoucna ohrožující splácení, žádost zamítne. Bez ohledu na to, že máte čisté registry i dostatečně vysoké příjmy na splácení zamýšleného úvěru.

Co jsou nevhodné výdaje? Především online sázení, hazardní hry a tomu podobné položky svědčící o nějaké závislosti (či o nebezpečí jejího vzniku). Lidé závislí například na online hrách totiž nesplácejí, i kdyby měli statisícové příjmy. Důvod je nasnadě.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.