Proč poskytovatelé zamítají půjčku, a jak tomu předejít

Publikováno 31.01.2024

Proč poskytovatelé zamítají půjčku, a jak tomu předejít

Zamítnutí půjčky není sice nic strašného, ale situace je to nepříjemná. Zejména pokud jste se spoléhali na schválení úvěru a na brzkou výplatu peněz, ať už na účet, nebo v hotovosti. Podívejte se, co může poskytovatele vést k zamítnutí žádosti o úvěr. A také, jak tomu pro příště předejít.

Co vede k zamítnutí půjčky

Poskytovatelé zamítají ty žádosti o úvěr, kde vyhodnotí příliš velké riziko nesplacení. Pokud někdy zamítli půjčku vám, znamená to, že si nebyli jistí vaší schopností vrátit půjčku včas. Vy jste si ale jistí, že byste to zvládli? Příjmy dostačující, závazky minimální? Problém bude ukrytý jinde.

Tip: Co potřebujete při žádosti o půjcku?

Možná vám úvěrové skóre snižuje něco z minulosti, co jste nedořešili, ale stále to „trčí“ v registrech. Nebo máte latentní půjčky, které teď sice nevyužíváte, ale jsou vám kdykoliv dostupné.  Co ještě může kredibilitu klienta snižovat?

Co snižuje úvěrové skóre zájemce o půjčku?

Úvěruschopnost neboli kredibilitu zájemce o úvěr může snižovat mnoho prvků. A o mnoha z nich často ani nevíme, že jsou nám v bonitě přítěží. Typicky je to kreditní karta a kontokorent. Ty stačí vypovědět, a hned je skóring mnohem lepší.

Hůře řešitelné jsou starší negativní záznamy v registrech. Pokud si nežádáte přímo o půjčku bez registru, nebo o půjčku pro dlužníky, může se platební historie stát přímo překážkou k získání půjčky, především té bankovní.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Ale ani negativní záznamy nejsou „neprůstřelné“. V registrech sice mají být vedeny minimálně 3 roky po jejich vyřešení (doplacení), ale tuto dobu lze zkrátit výpovědí smlouvy GDPR s poskytovatelem služby, který vás do registru zapsal. Podrobný návod na dřívější výmaz z registru najdete v článku Jak se nechat z registrů vymazat, a kdy to nepůjde.

Jak předejít opětovnému zamítnutí půjčky?

Než se rozhodnete pro opakovanou žádost o půjčku, pořiďte si výpisy z registrů a pečlivě si je projděte. Ukončete všechny závazky, které nyní ukončit lze. Tím zvýšíte svou úvěruschopnost a zamítnutí už se nemusí znovu opakovat.

Další možností je využít hromadné žádosti o půjčku. Nejde o nic komplikovaného. Pokud vyplníte online formulář o úvěr, oslovíme s ním několik poskytovatelů najednou. Tím se pravděpodobnost schválení půjčky značně zvyšuje. 

Různí poskytovatelé používají různé rozhodovací metody a kladou důraz na jiné prvky v historii a v úvěrovém profilu klienta. Často se tedy stává, že co jedna finanční instituce zamítne, to jiná naopak schválí. 

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.