Půjčka od lichváře - na co si dát pozor

Publikováno 06.03.2024

Půjčka od lichváře - na co si dát pozor

Narazili jste v reklamách nebo ve vyhledávání na půjčku od soukromé osoby? Na půjčku pro OSVČ nebo půjčku na IČO? Lákají vás na půjčku v insolvenci nebo slibují pomoc i v té nejtěžší finanční tísni, protože jsou tu pro vás? Pak zpozorněte, protože se může jednat o půjčku od lichváře. A o tu jistě nestojíte. Podívejte se, jak ji snadno rozpoznat.

Kdo je lichvář

Definice lichvy je v české legislativě jen obecná, velmi nepřesná. Neexistuje žádné konkrétní číslo (úrok) nebo konkrétní jednání, které by jasně definovalo lichvu. O tom, zda jde o lichvu a lichváře, rozhoduje až soud, a to na podkladě dost nejasně napsaných pravidel. Najdete je v Občanském a v Trestním zákoníku.

Posuďte sami:

Lichva je neúměrné obohacení v situaci, kdy lichvář zneužije něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení.

Na lichváře se nevztahují pravidla ochrany spotřebitele

Jestliže si půjčíte od lichváře, nelze se většinou dovolat ochrany spotřebitele. Řízení před finančním arbitrem nebude moci proběhnout, protože nepůjde o spotřebitelský úvěr. A na poskytovatele takové půjčky nebude ŠNB nijak dohlížet, protože nespadá pod její regulace. Jedinou možnou cestou zůstává pak (drahý) soud.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Kde nepomůže zákon, tam si musíte pomoci sami

Protože lichva nemá jasná pravidla a znaky, je lépe se vyhnout všemu, co by se jí mohlo i jen trochu podobat. Jinými slovy: uchýlit se do bezpečí pravidel jasných a přesných. 

A ta najdete jedině u spotřebitelských půjček, u poskytovatelů s licencí ČNB. Podívejte se, jak poznat důvěryhodného poskytovatele spotřebitelských půjček. Vynechat byste neměli ani 10 rad pro zodpovědné zadlužování.

Pro vaši bezpečnost: za lichvu považujte každou půjčku bez licence

Abyste zůstali s půjčkou v bezpečí, zajímejte se jen o spotřebitelské úvěry, s licencí ČNB. Sami pro sebe považujte všechny ostatní úvěry za lichvu (typicky jde o půjčku v exekuci, půjčku od soukromé osoby apod.). Licence poskytovatele je jediné jednoduché kriterium, které se dá v této oblasti uplatnit. 

Nejde o žádná křivá nařčení, ani pomluvy. Jen o doporučení pro bezpečný postup při rozhodování se o půjčce pro osobní potřebu. Držte se ho i v případě, že vám nepůjčila banka, ale vy půjčku přesto potřebujete

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.