10 rad pro zodpovědné zadlužování

Publikováno 31.01.2024

10 rad pro zodpovědné zadlužování

Zadlužovat se odpovědně je snazší, než si mnozí lidé myslí. Pojmy jako „bezpečná půjčka“ nebo „odpovědný dluh“ totiž znějí až nedosažitelně. Ale takové rozhodně nejsou. Podívejte se s námi na deset zásad pro zodpovědné zadlužování. Jsou jasné a velmi snadné.

Pokud se plánujete zadlužit, a stojíte jen o bezpečné zadlužení pak půjčku:

1. Jedině na důležité věci

Půjčovat si na zbytečnosti, to je přímá cesta do finančních potíží. Jestliže se máte zadlužit, jedině na věci, bez nichž se dá jen stěží obejít. A víc se vyplatí si půjčit, než na ně dlouho šetřit. Například lednička, pračka, náhradní díl a oprava auta, které vás vozí do práce atd.

2. Jedině na věci, které dlouho vydrží

Půjčky dávají smysl jen u takových věcí, co vám vydrží mnohem déle, než je doba splácení. Typicky se jedná o nábytek, rekonstrukci v bytě, o auto, či užitkové domácí spotřebiče.

Naopak nesmyslné zadlužení (a tím i nebezpečné) je na dovolenou, na luxusní dárky, na novou elektroniku, když ta stávající stále ještě slouží.

3. Jedině splátky v rozumném tempu

Když si vyřizujete půjčku, předem si propočítejte, jak vysoké splátky zvládnete odesílat. Bude-li to splátka jediná (půjčka do výplaty), ujistěte se, že na ni zvládnete hned z dalšího příjmu našetřit. Pokud si berete některý z déletrvajících úvěrů, nechte si nastavit splátky tak, abyste je bezpečně dokázali splácet po celou dobu trvání půjčky.

4. Jedině od licencovaného poskytovatele 

Půjčku jedině od poskytovatele s licencí ČNB. Jedině jejich půjčka může být považována za bezpečnou. 

5. Jedině po důkladném rozvážení

Nikdy se o půjčce nerozhodujte impulzivně. Vždycky si ji promyslete, na konečné rozhodnutí se raději nejprve vyspěte. Jedině tak si totiž ověříte, že je půjčka pro vás důležitá a potřebná.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

6. Jedině po srovnání vícero nabídek

Nikdy nesahejte po první reklamě, která na vás vyběhne v online prohlížeči. Dejte přednost výběru v online srovnání půjček, kde vidíte spoustu půjček na jednom místě a můžete je porovnat jak podle ceny, tak i podle podmínek získání nebo splácení.

7. Jedině po plném porozumění smlouvě

Jakmile máte vybráno, oslovili jste poskytovatele a on vaši žádost schválil, zašle vám návrh na smlouvu o úvěru. Vždy si ji pečlivě pročtěte. A pokud byste kterékoliv pasáži nebo větě nerozuměli, nechte si ji od poskytovatele vysvětlit.

8. Jedině s možností nechat si včas připomenout splátku

Splácení půjčky se dá zautomatizovat, což je tou nejlepší pojistkou proti zapomenutí. Splátky můžete nastavit jako trvalý příkaz nebo je nechat strhávat inkasem. Někteří poskytovatelé posílají SMS s připomenutím několik dní před datem splatnosti.

9. Nikdy na splacení starších dluhů (s výjimkou refinancování)

Nejméně vhodný účel půjčky je splátka staršího úvěru, u nějž máte se splácením potíže. A abyste dokázali odeslat požadovanou částku včas, vypůjčíte si. 

Jedinou půjčkou na půjčky, která je vhodná, je refinancování - výměna méně výhodné půjčky za novou výhodnější.

10. Nikdy „na sílu“

Pokud vám na několika místech žádost o půjčku zamítnou, věřte poskytovatelům, že vaše současná finanční kondice není dobrá. A že pro vás půjčka právě teď není vhodným řešením. Nesnažte se ji získat „na sílu“ u neprověřených poskytovatelů, u lichvářů. Jen tím sami sebe potrestáte. Pamatujte, že extrémy, jako je půjčka v exekuci, k bezpečnému zadlužení nepatří.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.