Jak poznat důvěryhodného poskytovatele spotřebitelských půjček?

Publikováno 15.02.2024

Jak poznat důvěryhodného poskytovatele spotřebitelských půjček?

Poskytovatelé spotřebitelských půjček jsou dvojího typu: s licencí ČNB a bez ní. Ti důvěryhodní licenci mají. Lichváři nikoliv. Ukážeme vám, co je licence od České národní banky k poskytování půjček, kde ji najít a jak si hledání důvěryhodných poskytovatelů rázem usnadnit.

Licence k půjčkám

Čeká národní banka (ČNB) dohlíží nad finančním trhem, spotřebitelské úvěry nevyjímaje. Proto je to právě ČNB, kdo uděluje bankám a nebankovním společnostem licence k provozování jejich služeb. U půjček jde o licenci k poskytování spotřebitelského úvěru. 

Banky mají tuto licenci jako součást objemnější bankovní licence. Nebankovní poskytovatelé získávají samostatnou licenci k poskytování spotřebitelských úvěrů. Všichni licencovaní poskytovatelé jsou vedeni v registrech ČNB, kam se dostanete kliknutím na tento odkaz. 

Jak se v registru ČNB pohybovat a jak si v něm ověřit konkrétního poskytovatele půjčky, zjistíte v článku Kde si ověřit licenci (nebankovního) poskytovatele a pravost půjčky.

Jak je to s poskytovateli, kterým licence chybí?

Ostatní poskytovatelé nenabízejí spotřebitelský úvěr. Na smlouvě s nimi byste měli uvedenu peněžitou zápůjčku nebo podnikatelský úvěr (půjčka na IČO, půjčka pro OSVČ). Pohybuje se mezi nimi spousta lichvářů, kteří si do smluv přidávají rozhodčí doložky, směnky, ručení, zástavu u malých půjček a další nepravosti, které jsou u spotřebitelských úvěrů zákonem zakázané. 

Právě v této skupině se setkáte se spoustou lichvářů.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Poskytovatele půjček prověřujeme za vás

Vzít si půjčku od poskytovatele bez licence ČNB je ohromný risk. Jedině s licencovanou půjčkou totiž smíte využít kompletní ochrany spotřebitele, včetně bezplatných služeb kanceláře Finančního arbitra. Proto všechny poskytovatele prověřujeme za vás. A spolupracujeme jen s těmi, kteří licenci získali a stále si ji udržují.

Čínská půjčka, ať už poskytnutá jako půjčka do výplaty, první půjčka zdarma, či například hotovostní půjčka, je spotřebitelským úvěrem, vždy jedině od důvěryhodného poskytovatele s licencí ČNB. 

Podívejte se, co rozhoduje o tom, zda získáte půjčku.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.