Jak si půjčit bezpečně?

Publikováno 06.03.2024

Jak si půjčit bezpečně?

Bezpečné zadlužení má několik základních pravidel. A jsou poměrně jednoduchá, netřeba se trápit čímkoliv komplikovaným. Podívejte se na několik jednoduchých zásad pro bezpečnou půjčku a bezpečné zadlužení.

Smysluplná půjčka

Aby byla půjčka bezpečná, musí být také smysluplná. Zadlužovat se kvůli zbytečnostem, to se nevyplatí nikdy. Půjčka na dovolenou, na luxusní vánoční dárky, či na cokoliv, co k životu nebo k zajištění příjmu nepotřebujete, nebude bezpečné nikdy.

Licence poskytovatele

Česká národní banka licencuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů. Pokud licenčním řízením projdou a licenci získají, pro vás to znamená, že poskytovatel splnil všechny podmínky vyžadované zákonem o spotřebitelském úvěru. 

A také, že poskytovatel stále podléhá dohledu centrální banky. Nabízí spotřební půjčky respektující legislativu, případné spory s nimi lze bezplatně řešit u finančního arbitra. Na názvu půjčky nikdy příliš nezáleží. Jestli jde o půjčku bez ručení, půjčku bez doložení příjmů, půjčku bez práce nebo půjčku pro dlužníky, o její bezpečnosti nerozhoduje název, nýbrž licence a následujících několik parametrů.

Podívejte se, jak poznat důvěryhodného poskytovatele spotřebitelských půjček.

Přijatelná cena (RPSN nebo přeplatek)

Na bezpečnosti půjčky se ve velkém podílí i její cena. Patří-li k nejnižším, lze ji nazvat bezpečnou. Cenu úvěru poznáte podle RPSN (uvádí se v procentech za rok), nebo podle celkového přeplatku, který budete muset poskytovateli vrátit ještě nad rámec vypůjčené částky.

Pružné podmínky splácení

Vždy si připravte cestičku pro změnu ve splácení.

Je dobré mít půjčku, která se dá předčasně splatit zdarma.

Díky tomu můžete ušetřit na úrocích, když vám finanční situace dovolí splácet rychleji.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

A též je dobré mít půjčku, kde se dá zdarma (nebo za symbolický poplatek) odložit splátka, případně se dá splátka o něco snížit, či posunout její datum v měsíci. Netvrdíme, že se musíte dostat do potíží se splácením. Ale kdyby náhodou nastaly, připravené možnosti, za které netřeba platit majlant, opravdu oceníte. 

Přijatelné sankce z prodlení

Někdy ani odklad splátky nemusí pomoci. Přestože nechtěně, můžete se nakonec dostat do prodlení.

Někteří poskytovatelé si za prodlení naúčtují pokutu, úrok z prodlení a náklady vymáhání, u jiných se to (alespoň první měsíce) obejde bez pokuty. 

Především nebankovní společnosti poměrně brzy celou půjčku zesplatní a odprodají inkasní agentuře. I tato skutečnost bývá uvedena ve smlouvě, tak si ji dohledejte ještě před jejím podpisem. 

Splátka nastavená tak, aby zbylo na běžný život, i na tvorbu úspor

O bezpečnosti půjčky rozhoduje i nastavení splátek. Především u dlouhodobějších úvěrů, kde se počítá s pravidelným splácením po mnoho měsíců. Splátku si vždycky nechte nastavit tak, abyste po jejím uhrazení měli ještě dost financí na běžné nákupy, na úhradu složenek. 

A pokud možno, ať zůstane i na spoření (především u dlouhodobých půjček). Nečekané výdaje vás totiž mohou překvapit kdykoliv. Během splácení půjčky, které táhnete „nadoraz“, je to pak extrémně nepříjemné a může vést až k dalšímu (i když neplánovanému) zadlužení.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.