RPSN - vše, co potřebujete vědět

Publikováno 30.01.2024

RPSN - vše, co potřebujete vědět

Zkratka RPSN provází každý spotřebitelský úvěr. Ze zákona musí být uváděna, neboť ukazuje celkovou cenu půjčky. Podle RPSN poznáte, mezi jak drahými půjčkami vybíráte, ale i kolik za celý úvěr přeplatíte. Co znamená tato zkratka a co je v RPSN obsaženo?

Roční Procentní Sazba Nákladů

RPSN je zkratkou z pojmu roční procentní sazba nákladů. A vyjadřuje, kolik stojí ta která půjčka, pokud by trvala jeden rok.

Zkratka RPSN vám na první pohled odhalí tu nejlevnější půjčku. Platí tu totiž jednoduché pravidlo: čím nižší RPSN, tím levnější úvěr.

Co je součástí RPSN

Roční procentní sazbu nákladů tvoří dvě složky:

  • úroková míra (resp. úrok) - cena půjčených peněz
  • poplatky - cena služby poskytnuté finanční institucí.

Každá půjčka je jiná. Některá si může účtovat obě složky ceny, jiná jen některou z obou položek. Podle toho rozdělujeme různé druhy půjček:

  • je-li RPSN rovno nule, je půjčka zdarma
  • pokud je úroková míra u půjčky stejně vysoká jako RPSN, jedná se o půjčku bezpoplatkovou
  • a jestliže je RPSN vypočteno jen z poplatků, přitom úrok je nulový, hovoříme o půjčce bezúročné.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Proč je RPSN lepším ukazatelem než úrok?

Z výše uvedeného je zřejmé, že úrok hovoří jen o části ceny, za kterou se půjčka poskytuje. Ale RPSN reflektuje její celkovou cenou, včetně všech poplatků. Poskytovatel má povinnost do RPSN zahrnout úplně všechny poplatky, které se s půjčkou pojí. Jestliže je povinnou součástí půjčky nějaká služba, například pojištění, musí poskytovatel cenu pojištění také promítnout do RPSN.

Co se do RPSN nepromítá?

U běžných půjček, jako je půjčka bez ručení, půjčka pro dlužníky nebo půjčka ihned na účet, se do RPSN zahrnují jen náklady při řádném splácení úvěru. Jinými slovy: sankce z prodlení se do RPSN nepromítají. Jde totiž o specifickou situaci, která se nemusí přihodit každému. A priori se předpokládá, že každý klient bude splácet podle splátkového kalendáře. 

Kdy může být RPSN zkreslené?

Ke zkreslení RPSN dochází především u velmi krátkodobých úvěrů, jako je napr. hotovostní půjčka na 30 dní. Proč? RPSN ukazuje, kolik by půjčka stála při ročním trvání, ale ona trvá jen jeden měsíc. Poplatky z půjčky se promítnou do jediného měsíce, a tím se RPSN navyšuje, ve srovnání s úvěry, kde se také platí poplatky za sjednání, ale splácí se mnohem delší dobu.

U těchto půjček porovnávejte raději podle celkového přeplatku.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.