Úrok - jeden ze základních parametrů úvěru

Publikováno 30.01.2024

Úrok - jeden ze základních parametrů úvěru

Půjčky něco stojí. A to „něco“ se vyjadřuje pomocí úroků, poplatků, dohromady jako RPSN. Pojďme teď se podívat na úrok jako na jednu ze dvou složek ceny spotřebitelského úvěru. Uvádí se v procentech, počítaných za rok, pololetí, čtvrtletí, za měsíc, za týden nebo za jeden den.

Co je úrok

Úrok je cenou peněz. U úvěrů vyjadřuje, kolik si poskytovatel naúčtuje za peníze, které vám půjčí.

Úrok je konkrétní suma v korunách, vypočítává se z úrokové míry. Ať jde o jakoukoli půjčku - půjčku v hotovosti nebo i půjčku bez dokládání příjmů, princip úroků je stále stejný.

Úrok ovšem není konečnou cenou půjčky. Do ní se promítají ještě i poplatky. Proto bezúročná půjčka zdaleka nemusí být půjčkou zdarma.

Co je poplatek

K úrokům se u půjček přidávají ještě i poplatky. Ty vyjadřují cenu služby, kterou finanční dům poskytuje. V poplatku může být zahrnuto vyřízení půjčky, výplata peněz, správa úvěrového účtu, pravidelné výpisy atp. Teprve součet úroku a poplatků tvoří celou cenu půjčky: RPSN.

Jak se vyjadřuje úroková míra

Úroková míra, z níž se pak úrok počítá, se vyjadřuje v procentech za určité období. Nejčastěji se u půjček setkáte s roční úrokovou mírou. Ale zdaleka není jediná. Poskytovatelé mohou využít i jiného období. Zde jsou všechny typy období, na něž se úrokové míry mohou (nejen u úvěrů) stanovovat:

  • p.a. - za rok (per annum)
  • p.s.  - za pololetí (per semestre, 6 měsíců)
  • p.q. - za čtvrtletí (per quartale, 3 měsíce)
  • p.m. - za měsíc (per mensem, většinou na 30 dní, bez ohledu na skutečnou délku aktuálního měsíce)
  • za týden - bez latinské zkratky, používá se teprve krátkou dobu a převážně v nebankovních půjčkách
  • p.d. - za den (per diem).

Na zamyšlenou: Úroková míra 25 % p.a. je u půjčky výhodnější než 3 % p.m. Když totiž tu měsíční (p.m.) přepočítáme na roční, vyjde nám 36 % p.a.

Získejte výhodnou půjčku

Chci si půjčit

Jak se u půjček počítá úrok 

Nebojte se, vy nic počítat nemusíte. Vše musí mít obstaráno poskytovatel úvěru, a to přesně podle pravidel zákona o spotřebitelském úvěru.

Vy musíte vědět jen to, že úroky se počítají pouze u dlužné částky.

Jakmile začnete půjčku splácet (a platíte víc než jen úrok a poplatky, takže dlužnou částku snižujete), snižuje se i vypočtený úrok. Měsíc co měsíc se totiž počítá z nižší částky. 

I když vám poskytovatel vypočte stejnou splátku na každý měsíc, vězte, že úrok se v ní stále snižuje, a naopak roste splátka dluhu. Je to princip tzv. anuitní splátky.

Souhrnem

Úrok je (u úvěrů) cenou peněz, které si půjčujete. Jde jen o část celkové ceny úvěru - další složkou jsou totiž ještě poplatky. Úrok se počítá z úrokové míry a jde o konkrétní částku vypočtenou v korunách. Úroková míra se stanovuje v procentech za určité období, nejčastěji za rok.

Získejte i Vy rychlou a flexibilní půjčku. Vyplňte nezávaznou žádost ještě dnes!

Chci si půjčit

Web si právě prohlíží lidí.